2008. november 29., szombat

A Mol liga nemcsak fejlődés


A Mol liga nemcsak a fejlődés, hanem a karrier lehetőségét is biztosítja – interjú Tánczos Barnával, a Román Jégkorongszövetség elnökével.


A Román Jégkorongszövetség július 9-i rendkívüli közgyűlésén négy évre Önt választotta elnökévé. Milyen tervekkel, elképzelésekkel (programmal) indult e tisztség elnyerésére?

A programom, amivel kollégáimat sikerült meggyőznöm, két pilléren nyugszik. Az első feladat az U10-es generáció számára egy országos program kialakítása, melynek lényege a gyerekek közelebb hozása a téli sportokhoz. Ezt a programot reményeink szerint 2009-től el is tudjuk indítani. Már egyeztettünk az országos sporthatósággal is, és a 2009-es költségvetésben már a legfontosabb programként fog szerepelni. A második pillér az U13 és az U15-ös generáció felkészítése a 2013-as, Romániában megrendezendő európai Ifjúsági Olimpia Fesztiválra. Ez által egy olyan egyedi lehetőség teremtődik meg, amely segítségével egy ütőképes válogatottat tudnánk kovácsolni Romániában. Minden jégkorongközpontban szeretnénk ezt a programot elindítani ennek a generációnak a továbbvitelére. Ugyanakkor szeretnénk külföldi edzőt hozni, aki nem napokig-hetekig tartózkodik oktatás céljából Romániában, hanem 4–5 éven keresztül menedzseli ezen korosztály sorsát. Ezzel kapcsolatban is egyeztettünk már az országos sportügynökséggel és a romániai olimpiai bizottsággal. A kanadai kollégák meg támogatásukról biztosítottak a technikai vezetők, edzők szempontjából. Ez lenne az a két fontos elem, melyre a következő négy évet építeni szeretném. Természetesen nem hanyagoljuk el a felnőtt válogatottat sem, de hosszú távon úgy érzem, ezek azok a prioritások, amelyekre a legnagyobb hangsúlyt kell fektessük.

Hosszas egyeztetések után szeptember 9-én rajtolt az addig csak ötletszinten, illetve kezdeményezésként létező román–magyar közös liga, a Mol liga. Miért tartotta fontosnak ezt az ügyet támogatni?

Amint azt az első harmada ennek a ligának igazolta is, szüksége volt mind a romániai, mind a magyarországi csapatoknak egy erős bajnokságra. Egyik országban sincs tíz egyformán erős csapat, ezért a minőség szempontjából jót tesz mindkét ország együtteseinek. Ugyanezen alapelv mentén láttuk szükségesnek a romániai bajnokságban részt vevő csapatokat is két értékcsoportra osztani. Hiszen vannak csapatok, melyek szinte bárhol megállnák a helyüket, és számukra meg kell teremteni a játékerő javításának lehetőségét. A fejlődés lehetőségének biztosítása mellett a célok között szerepel az is, hogy a jégkorong számára nagyobb vizibilitást biztosítsunk, ugyanakkor alternatívát is a felnövekvő generáció számára. Fontos, hogy ne egy-két csapatra szűküljön le a játéklehetőség. Én úgy látom, hogy a román bajnokság első 5 csapata olyan megélhetést, karriert tud biztosítani, amiért érdemes éveken keresztül készülni, edzeni. Nem szabad szem elől tévesztenünk azt sem, hogy még az elején vagyunk, a következő egy évben nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy vonzóvá tegyük ezt a versenysorozatot.

Még távolinak tűnik ugyan a szezon vége, ennek ellenére az eddigi teljesítmények alapján valósnak bizonyulhat az az elvárás, hogy romániai csapatok foglalják el a dobogós helyeket?

Eddig egy magyarországi csapat, az Újpest próbálja keresztülhúzni a számításaimat, de reménykedem abban, hogy romániai csapatok fognak állni a dobogón. Abban viszont biztos vagyok, hogy a döntőben legalább egy, legjobb esetben két romániai csapat szerepel majd.

Lát reális esélyt arra, hogy a Mol ligában részt vevő országok száma tovább bővüljön és ezáltal még nagyobb lehetőségek nyíljanak meg a fejlődés útján?

Konkrét esélyt még nem latolgatnék, de az ötletet nem vetjük el. A két szövetség között megkötött szerződés alapján 5+5, 6+6 csapattal játszhatjuk a Mol ligát. abban az esetben, ha romániából vagy Magyarországról nem indul elegendő csapat, akkor számítunk arra, hogy más országból sikerül bevonnunk csapatokat a Mol ligába. Ez a kérdés attól is függ, hogy milyen szintre tudjuk felhozni ezt a nemzetközi bajnokságot, milyen tétet, díjakat tudunk biztosítani. Meggyőződésem, hogy ezek a csapatok a környező országok nagyon sok csapata fölött győzedelmeskedni tudnának. Én mindenképpen számítok arra, hogy meg tudjuk győzni más országok csapatait a bajnokságban való részvételre.

Készítette: Ferenczy Krisztina
Origo magazin, Csíkszereda, 2008. november

0 megjegyzés:

 

Jégkorong. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com