2009. szeptember 24., csütörtök

Újrakezdődik a hoki Udvarhelyen


Újjáalakult a Székelyudvarhelyi Küküllő Hockey Club, az alapítók két hónapja jegyeztették be hivatalosan a klubot. Ifj. Tarcsi András klubelnök elmondta, tavaly már tartottak korcsolyatanfolyamot és hokizni is tanítottak gyerekeket, idén ezt a tevékenységet immár klubként folytatják.

A székelyudvarhelyi jégkorong múltja hetvenöt évre, 1934-ig nyúlik vissza, akkor alakult meg a város első hokicsapata. Kisebb megszakításokkal 1993-ig működött felnőtthokicsapat, mely a hazai másodosztályban szerepelt, és több alkalommal is megnyerték a B divíziót. A székely jégkorongozók Magyarországra való kivándorlása miatt 1993-ban megszűnt a hokizás Udvarhelyen, a csapat tagjainak egy része külföldön próbált játszani, sokan azonban abbahagyták az aktív sportolást.

Ifjabb Tarcsi András is Magyarországra került, több évig Tatabányán hokizott és edzősködött. Miután hazatért szülővárosába, azon kezdett gondolkodni, hogyan is lehetne újjáéleszteni az udvarhelyi hokit. Tavaly télen indította el a korcsolyaoktatást az udvarhelyi műjégpályán, idén már a klub alapító tagjaként folytatja a munkát.

„December 6-án indította el a műjégpályát a polgármesteri hivatal. Műjégpálya ugyan, de nem a legmodernebb: egy gumiszőnyeg alá műanyagcsövek vannak ragasztva, ezt terítik le és öntözik vízzel, amíg nem alakul ki jégfelület. Sajnos, március elején a nap annyira erős volt, hogy már nem lehetett a jeget fagyasztani” – nyilatkozta lapunknak a klubelnök.

Ifj. Tarcsi azt is nehezményezte, hogy délután három és öt óra között tudtak csak edzeni, ugyanis 17 óra után a közkorcsolyázók használhatták a jégpályát. „Tavaly négy és tíz év közötti gyerekekkel ismertettük meg a korcsolyázást, a jégkorongot. Hiába kértük a városvezetést, hogy nekünk a 16–18 óra közötti időszak volna a legjobb, hiszen sok gyerek éppen napközibe járt, ahol – mint tudjuk – egy és három óra között kötelező alvás van. Sok szülő ezért fél háromkor, éppen a délutáni álmát alvó gyereket fel kellett ébressze és hokizni hozza” – mondta a klubelnök-edző.

Az elmúlt szezonban összesen ötven gyerekkel dolgoztak, a hokizni vágyóknak csupán korcsolyájuk volt. Az edző felesége a pálya egyik részén oktatta a korcsolyázást a gyerekeknek, a jobbak pedig hokibotot kaptak és ifj. Tarcsi „pályájára” kerülve sajátították el a hoki első lépéseit. Először heti két edzéssel kezdték az oktatást, később azonban naponta tartottak edzést. Július végétől a kishokisok vasárnap reggelente hat órától a Vákár Lajos Műjégpályán edzenek, továbbra is a korcsolyázás, a korong vezetése, ütögetése a fő tevékenység, hiszen nem minden gyereknek van lábszárvédője, pedig ez szükséges kellék a jégkorongban.

„Rengeteg régi csapattársam, barátom dolgozik külföldi hokicsapatoknál. Tőlük próbálunk felszerelést szerezni. Tervezzük azt is, hogy pályázunk, mert felszerelés nélkül manapság nem lehet és nem is szabad űzni ezt a sportot” – mondta a klubelnök. Hozzátette, az udvarhelyiek veterán csapata Berlinben vendégszerepel, többek között azért fogadták el a meghívást, hátha olyan kapcsolat alakul ki a berliniekkel, amely később a gyerekcsapat javára válik.

Jelenleg Székelyudvarhelyen minden hokitevékenység önkéntes alapon működik. A jégidőért az elmúlt szezonban nem kellett fizetni, az edzések ingyenesek voltak, a tréner sem keresett semmit a hokioktatásból, és ez így lesz az idén is. A gyerekek nagyon lelkesek, a klubvezető pedig azt reméli, négy év múlva csapata a junior II-es korosztályban beiratkozhat a bajnokságba. A távlati terv az, hogy 10-12 év múlva Székelyudvarhelynek újra legyen csapata a felnőtt bajnokságban.

Tarcsi nehezményezte, hogy az udvarhelyieket nem nagyon érdekli a jégkorong, de el kell érniük, hogy megismerjék a tevékenységüket. „Udvarhelynek jó közönsége van, ezt látni a kézilabda- és a teremlabdarúgó-mérkőzéseken is. Ha eljutunk egy magasabb szintre, akkor biztosan nekünk is lesznek nézőink” – mondta a klubelnök. Felelevenítette, hogy az 1980-as években, amikor volt Székelyudvarhelynek felnőtt csapata, olykor kétezren is kijártak a Küküllő meccseire.

Az 1993 előtti játékosok egy veterán gárdát alakítottak, a csapat tavaly tavasszal meg is nyerte az amatőr bajnokságot. Csíkszeredába járnak át edzeni vasárnap reggelenként, külföldi és hazai öregfiúktornákon szoktak szerepelni. Október végén Berlinben egy rangos nemzetközi öregfiúktornán vesznek részt, ahová a SAT 1 televízió veterán hokicsapata hívta meg őket. „Mi heti egy lakalommal vagyunk jégen, a németek pedig nemrég kéthetes edzőtáborozáson voltak hobbiból. Ennek ellenére örülünk a meghívásnak és el is megyünk Németországba” – mondta Tarcsi.

Hajdó Csaba, a HC Küküllő másik alapítója igyekezett leszögezni, hogy az infrastruktúra hozza a sportot. „Ha lenne komoly műjégpálya, amely évente legalább nyolc hónapot üzemel, akkor biztosan az emberekben is meglenne a hoki iránti elkötelezettség, lenne egy komoly utánpótlás-nevelés. Mi most az alapokról kezdtünk és reméljük, hogy tíz-tizenkét év múlva lesz felnőttjátékosunk, tizenöt év múlva pedig egy komoly nagycsapatunk” – nyilatkozta Hajdó.

Készült egy jégpályaterv is Székelyudvarhelyen, a klub alapítói pedig azt remélik, a város vezetése pályázik az Országos Beruházási Társaság (CNI) által indított jégpálya-építési programra, és felépül majd egy modern jégpálya a Küküllő-parti városban is.

Hargita Népe

0 megjegyzés:

 

Jégkorong. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com