2009. február 23., hétfő

Mol Liga 2008-2009, Rájátszás
A Mol Liga rájátszásába az alapszakasz első négy helyezettje jutott: HC Csíkszereda, SC Csíkszereda, Újpesti TE és NZ Stars. A rájátszást összes meccsét a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán rendezték.


Elődöntők

Vákár Lajos Műjégpálya, Csíkszereda
2008. január 24-25.

HC Csíkszereda - NZ Stars 5-3 (2-2,1-0,2-1)
Gólszerzők: Mihály Árpád (2), Dmitry Suur, Mihály Ede, Denys Zabludovskyi - Kangyal Balázs, Gröschl Tamás, Szappanos Dávid
Kapuralövések: 40-31
Kiállítások: 16-44 perc
HC Csíkszereda: Polc - Suur, Stefanka, Petres, Mihály Á., Saluga - Adorján, Góga, Antal Zs., Péter L., Mihály E. - Nagy I., Harabin, Bíró O., Zabludovsky, Virág Csanád - Páll Z., Solti, Szőgyőr, Molnár Zs., Lőrincz L.
NZ Stars: Wallberg - Kangyal, Svasznek, Hertl, Gröschl, Kaspárek - Szirányi, Fodor, Maszlov, Holéczy, Szappanos - Szajbert K., Nagy R., Majoross, Gergely, Szajbert P. - Becze, Wéber

SC Csíkszereda - Újpesti TE 4-3 (1-1,2-2,1-0)
Gólszerzők: Szőcs Szabolcs, Kósa Endre, Moldován Ervin, Patrik Wallenberg - Rafaj Attila, Németh Péter, Nyerges Lajos
Kapuralövések: 36-19
Kiállítások: 12-22 perc
SC Csíkszereda: Kozuch - Sprencz, Ordzovensky, Ramstedt, Wallenberg, Szőcs Sz. - Papp Sz., Antal I., Péter R., Hozó, Kánya - Poznik, Kósa, Filip, Sándor Sz., Moldován - János, Bálint A., Bíró T., Zerkula
Újpest: Nemcak - Hüffner, Hetler, Berta, Borbás, Virág Cs. - Kadlibuak, Rufus, Zlocha, Rafaj, Dubek - Tolnai, Horváth D., Németh P., Nyerges, Roczanov - Markó

SC Csíkszereda - Újpesti TE 3-2 (0-1,2-0,1-1)
Gólszerzők: Johan Ramstedt, Bálint Attila, Patrik Wallenberg - Borbás Gergely (2)
Kapuralövések: 45-12
Kiállítások: 14-28 perc
SC Csíkszereda: Kozuch - Ordzovensky, Sprencz , Wallenberg, Szőcs Sz., Ramstedt - Antal, Papp, Péter R., Hozó, Kánya - Poznik, Kósa, Moldován, Sándor Sz., Filip - Bálint A., János I, Zerkula, Bíró
Újpest: Nemcak - Hüffner, Tolnai, Berta, Borbás Virág Csaba - Kadlubiak, Harmati, Zlocha, Rafaj, Dubek - Hetler, Horváth D., Németh P. , Nyerges, Roczanov - Markó

HC Csíkszereda - NZ Stars 5-0 (1-0,2-0,2-0)
Gólszerzők: Péter Levente, Mihály Árpád, Miroslav Pupak (2), Ladislau Harabin
Kapuralövések: 41-29
Kiállítások: 12-10 perc
HC Csíkszereda: Polc - Harabin, Stefánka, Petres, Mihály Á., Zabludovsky - Suur, Nagy I., Antal Zs., Péter L., Mihály E. - Adorján, Góga, Lőrincz L., Pupák, Virág Csanád - Solti, Szőgyőr, Páll, Molnár Zs., Bíró O.
NZ Stars: Wallberg - Kangyal, Svasznek, Hertl, Gröschl, Kaspárek - Nagy R., Szirányi, Maszlov, Holéczy, Szappanos - Szajbert K., Majoross, Fodor, Gergely, Wéber - Szajbert P., Becze

Döntőbe jutott a HC Csíkszereda és a Sportclub 2-0-ás összesítéssel.


Döntő

Első mérkőzés

2009. január 31., 2700 néző

HC Csíkszereda - SC Csíkszereda 5-2 (1-1,1-1,3-0)
Gólszerzők: Péter Levente, Mihály Árpád (3), Petres Magor Tivadar - Patrik Wallenberg, Sándor Szilárd
Kapuralövések: 31-27
Kiállítások: 12-24 perc

HC Csíkszereda:Polc (gk) - Harabi, Stefánka, Petres, Mihály Á., Pupák - Nagy I., Suur, Antal Zs., Mihály E., Péter L. - Adorján, Góga, Bíró O., Zabludovsky, Virág Cs. - Solti, Szőgyőr, Páll Z., Molnár Zs., Lőrincz L.
SC Csíkszereda:Kozuch (gk) - Sprencz, Ordzovensky, Wallenberg, Ramstedt, Szőcs Sz. - Papp Sz., Antal I., Bálint A., Hozó, Péter R. - Poznik, Kósa, Elekes, Sándor Sz., Moldován - Szőcs E., Filip, Bíró T., Kánya, ZerkulaNagyon jó iramú színvonalas mérkőzésen győzött a HC Csíkszereda a Sportclub ellen, a Mol-Liga döntő első összecsapásán.

A csíkszeredai Vákár Lajos műjégpálya lelátói zsufoltságig megteltek, a két szurkolótábor már a mérkőzés kezdete előtt nagyszerű hangulatot teremtett a csarnokban. Jobban kezdte a HC a találkozót és az első percekben Kozuch bravúros védései kellettek ahhoz, hogy ne szülessen gól. Ez idő alatt a Sportclub játékosai önfeláldozóan kivédekeztek egy fél perces kettős emberhátrányt is. Az első találatot a HC szerezte Péter L. révén, aki Poznik hibáját kihasználva kotorta be közelről a korongot a Sportclub hálójába. A bekapott gól után rákapcsolt a Sportclub, és a 17. percben Wallenberg lövése Polc mellett utat talált a hálóba, így döntetlen állásnál vonulhattak pihenni a csapatok.

A második játékrész eleje mezőnyjátékot hozott, a két csapat játékosai nagyon kemény, de szabályos ütközésekbe mentek bele, nagy helyzet igazán egyik kapu előtt sem alakult ki. A 27. percben Sándor (fotón) kapott egy mértani pontosságú passzt a félpályán, és miután otthagyta Gógát Polcot is alaposan becsapva szerezte meg a Sportclub vezetőgólját. Négy perccel később Poznik újabb bizonytalankodását kihasználva Mihály Á. emberelőnyben egyenlített. Két harmadot követően semmi sem volt eldőlve, így a nézők izgatottan várták a folytatást.

A harmadik játékrész azonban nem a várt kiegyensúlyozott játékot hozta, a Sportclub játéka visszaesett, és ezt a rutinos Mihály Á. kegyetlenül kihasználta és újabb két szépségdíjas találatával már 4-2 volt az eredmény. Ez volt az a pillanat amikor fejben feladta a Sportclub a találkozót, innentől kezdve a próbálkozásaik vérszegények voltak, így nem csoda, hogy tiszta helyzetet sem tudtak kialakítani. A HC okosan játszott, a semleges harmadban rendre megállították a Sportclub játékosait, és egy szép támadás végén Petres tette fel az „i"-re a pontot, beállítva a végeredményt.

A mérkőzés összképét tekintve megérdemelten nyert a HC, holnap a két csapat újra megmérkőzik egymással, reméljük egy ugyanilyen színvonalas sportszerű találkozón. A mérkőzés végén az edzőket kérdeztük:

Timo Lahtinen, a HC Csíkszereda vezetőedzője: Ma bebizonyosodott, hogy a két legjobb csapat játsza a Mol-Liga döntőjét, a mérkőzés folyamán mindkét csapat nagyon keményen, agresszivan játszott. Két egyéni hibát követően kaptuk a gólokat, de ennek ellenére örülök a győzelemnek. A holnapi meccs talán még ennél is keményebb lesz, nem szabad elfelejteni, hogy az a mérkőzés is 0-0 állásról indul.

Gál Sándor, a Sportclub edzője: Nagyon nehéz meccs volt, ahogy erre számítani lehetett, a HC sikere megérdemelt. Sajnos a harmadik harmadban mind fizikálisan mind pedig mentálisan visszaestünk, és ezt nagyon jól kihasználta az ellenfél. Remélem, hogy a holnapi meccsre össze tudjuk szedni magunkat, és győzni tudunk.

sportoldal.ro


Második mérkőzés

2009. február 1., 2700 néző

HC Csíkszereda - SC Csíkszereda 6-3 (1-1,3-1,2-1)
Gólszerzők: Dmitry Suur, Antal Zsombor, Martin Saluga, Petres Magor Tivadar, Mihály Ede, Denys Zabludovskyi - Szőcs Szabolcs, Patrik Wallenberg, Wilhelm Ramstedt
Kapuralövések: 26-46
Kiállítások: 40-20 perc

HC Csíkszereda:Polc (gk) - Socha, Stefánka, Petres, Mihály Á., Saluga - Nagy I., Suur, Antal Zs., Mihály E., Péter L. - Adorján, Góga, Bíró O., Zabludovsky, Virág Cs. - Solti, Szőgyőr, Páll Z., Molnár Zs., Lőrincz L.
SC Csíkszereda:Kozuch (gk) - Sprencz, Ordzovensky, Wallenberg, Ramstedt, Szőcs Sz. - Papp Sz., Antal I., Péter R., Hozó, Moldován - Poznik, Kósa, Filip, Sándor Sz., Bálint A. - Szőcs E., Bogdan, Bíró T., Kánya, ZerkulaÚjabb háromgólos győzelmet aratott a HC Csíkszereda csapata a Sportclubbal szemben, a Mol-Liga döntőjének második mérkőzésén.

A Mol-Liga döntő második összecsapására is megteltek a Vákár Lajos Műjégpálya lelátói, és mindkét csapat szurkolói hasonlóan iramos illetve látványos mérkőzésre számítottak mind előző nap. A mérkőzést ezúttal a Sportclub kezdte jobban és kihasználva az ellenfél szabálytalanságait, többször is veszélyt keltettek a HC kapuja előtt. Polc azonban nagy napot fogott ki és szenzációs védéseinek köszönhetően nem modósult az eredmény. Amikor végre kiegészült a HC, akkor egy gyors Ramstedt-Szőcs összjátékot követően utóbbi lőtte ki a hazai kapu bal felső sarkát. A vezetőgólt követően kiegyesúlyozódott a játék, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek. A 12. percben emberelőnyben Suur kapott egy korongot a kapu közelében és ezt Kozuch lábai között juttatta a hálóba. A továbbiakban Petres illetve Sándor nem tudott betalálni kecsegtető helyzetekben, így döntetlen állásnál vonultak pihenni a csapatok.

A második játékrész első percében egy szerencsés találattal megszerezte a HC a vezetést, Saluga vitte be a korongot a Sportclub harmadába, majd a lövése felpattant Kozuchról az érkező Antal Zs. vállára, és fura módon a játékszer a hálóba kötött ki. Ezt követően a HC többször is kettős emberhátrnyba került, amit a Sportclub Wallenberg révén kihasznált, így újra döntetlen volt az állás. A gólt követően tovább nyomott a Sportclub, de újabb találat nem született. A 32. perc elején emberhátrányban tévedett a Sportclub védelme, és ezt Mihály Á. könyörtelenül kihasználta. Három perccel késöbb Góga és Adorján ügyetlenkedését Péter R. használta ki és egyedül tört kapura, de Adorján hátulról megakadályozta a gólszerzésben. A jogosan megitélt büntetőt azonban Wallenberg elhibázta, így maradt az egygólos hazai vezetés. A harmad utolsó percében Petres megduplázta az előnyt, senkitől sem zavarva közelről lötte a jobb felső sarokba a korongot.

A harmadik játékrészben a Sportclub játékosaira nagyon nehéz feladat várt, kétgólos hátrányt kellet ledolgozzanak. Rögtön a harmad elején Ramstedt révén sikerült a szépítés a kék-fehéreknek, de fél perccel később Papp ügyetlenkedését Mihály E. kihasználta, így visszaállt a két gólos különbség. Hiába került ismételten kettős emberelőnybe a Sportclub, Polcon nem tudták túljuttatni a játékszert a vendégjátékosok. A mérkőzés utolsó találatát Zabludovski szerezte egy gyors ellentámadást követően.

A mérkőzés végén mindkét szurkolótábor megtapsolta a kedvenceit, és közösen elénekelték a Székely Himnuszt. A HC újabb értékes győzelmet aratott, és a három nyert mérkőzésig tartó párharcban már 2-0 arányban vezetnek. A mérkőzés végén az edzőket kérdeztük:

Timo Lahtinen, a HC Csíkszereda vezetőedzője: Nagyon izgalmas mérkőzés volt, a Sportclub játékosai motiváltan álltak fel a jégre, az ő számukra nagyon fontos lett volna a győzelem a mai mérkőzésen. Mi sok fölösleges szabálytalanságot követtünk el az elején, de az emberhátrányos helyzeteket sikeresen ki tudtuk védekezni, és bravúrosan győztünk.

Gál Sándor, a Sportclub edzője: Nem erre számítottunk a mérkőzés előtt, mezőnyjátékban fölülmúltuk őket, de a hokit is mind megannyi más sportot gólokra játszák. Bosszantó, hogy sok kecsegtető lehetőséget kihagyunk, és az ellenfél sokkal nagyobb százalékkal használja ki a helyzeteit. Az ellenfél játékosai céltudatosan játszodtak, és a HC győzelme megérdemelt.

sportoldal.ro


Harmadik mérkőzés

2009. február 14., 2700 néző

SC Csíkszereda - HC Csíkszereda 3-5 (0-1,2-3,1-1)
Gólszerzők: Sándor Szilárd, Johan Ramstedt, Szőcs Szabolcs - Denys Zabludovskyi (2), Mihály Árpád (2) Martin Saluga
Kapuralövések: 31-29
Kiállítások: 18-18 perc

SC Csíkszereda:Kozuch (gk) - Sprencz, Ordzovensky, Wallenberg, Ramstedt, Szőcs Sz. - Sloboda, Antal I., Poznik, Hozó, Moldován - Papp Sz., Kósa, Péter R., Sándor Sz., Zsók - János I., Elekes, Kánya, Bálint A., Zerkula
HC Csíkszereda:Polc (gk) - Harabin, Saluga, Petres, Mihály Á., Stefánka - Nagy I., Suur, Péter L., Antal Zs., Mihály E. - Adorján, Góga, Bíró O., Zabludovsky, Virág Cs. - Páll Z., Szőgyőr, Flinta, Lőrincz, Molnár Zs.
Sweep, azaz söprés. Ezzel a kifejezéssel illetik az angol sport-szakirodalomban, amikor egy csapat a lehető legkevesebb mérkőzésből lezár egy párharcot.

Ez történt a MOL Liga magyar-román közös rendezésű bajnokság döntőjében is. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó ütközet ugyanis a szombat esti mérkőzéssel véget is ért, mivel a HC Csíkszereda harmadszor is legyőzte helyi riválisát, az SC Csíkszeredát.

A Vákár Lajos Műjégpályán ez alkalommal az SC volt a pályaválasztó. A meccsre, amelyet az osztrák Christian Potocan és Ladislav Smetana vezetett, 2700 néző volt kíváncsi. A csata már a második harmad közepére eldőlni látszott, hiszen a 32. percre 4-0-ra megugrott a HC. Timo Lahtinen együttese emberelőnyből, emberhátrányból és öt az öt elleni játék során is betalált Stanislav Kozuch kapujába. A hazaiak azonban becsülettel küzdöttek, 4-3-ra feljöttek a 41. percre, ám az utolsó szó a HC játékosaié volt, akik az Anton Poznik kiállítása miatti emberelőnyt gólra váltották. A vége 5-3 lett a már az alapszakaszt is az első helyen záró HC Csíkszereda javára, amely összesítésben 3-0-ra nyerte meg a párharcot.

A szombati találkozón a győztes oldalon Mihály Árpád 3 pontot (2 gól+1 gólpassz) gyűjtött.

icehockey.huMúlt hét szombaton befejeződött a MOL Liga, és a legjobb játékosoknak járó trófeákat is kiosztották

A MOL Liga legjobb kapusa az NZ Stars-os Björn Wallberg lett. A svéd hálóőr gyakorlatilag végigvédte a szezont: 32 mérkőzésen szerepelt, s ez alatt csupán 75 gólt kapott, ami 2,38-as kapott gólátlagot jelent. Az 1010 kapujára irányuló lövés 92,57%-át semlegesítette, így komoly szerepet játszott abban, hogy csapata kapta a legkevesebb gólt az alapszakasz során!

A legjobb hátvédnek járó elismerést az újpesti Igor Rufus kapta. A szlovák bekk az egész szezonban csapata meghatározó játékosa volt, s mind emberelőnyös, mind emberhátrányos szituációban fontos szerep jutott neki. 34 mérkőzésen 25 pontot szerzett (4 gól + 21 gólpassz), s kulcsszerepéről talán a +/- mutató a legárulkodóbb: +53-mal nemcsak a hátvédek közül emelkedik ki, de a támadók közüt is csak négyen büszkélkedhetnek nála jobb adatokkal!

A legjobb csatárnak a bajnok HC Csíkszereda egyik húzóemberét, Mihály Árpádot választották. Az olasz HC Bolzano-ból szülővárosába visszatérő Mihály 79 pontjával (40 gól + 39 gólpassz) összességében a MOL Liga második legeredményesebb játékosa lett. A rájátszásban nyújtott teljesítménye önmagáért beszél: 5 mérkőzésen 14 pont (8 gól + 6 gólpassz) termelt, így nagyban hozzájárul csapata történelmi sikeréhez!

A legeredményesebb játékosnak járó serleg a Sportclub Csíkszereda csatárához, Patrik Sigvard Wallenberghez került. A svéd válogatottat is megjárt Wallenberg a honfitárs Ramstedt-tel rendkívül eredményes duót alkotott az idény során. 37 mérkőzésen 81 pontot szerzett úgy, hogy kereken félszázszor ő maga volt eredményes – s ezzel a gólkirályi címet is megszerezte -, 31 alkalommal pedig társait segítette találathoz!

Ide kapcsolódik még, hogy a honlapunk indított szavazáson olvasóink az újpesti Ladislav Sikorcint látták a szezon legjobb játékosának. A magyar állampolgárságra váró 23 éves szlovák center 75 pontjával az alapszakasz legeredményesebb játékosa lett, ám sérülése miatt a rájátszásban már nem léphetett jégre.

Sándor Zsolt, icehockey.hu
A Mol Liga első győztese a HC Csíkszereda 3-0-ás összesítéssel.0 megjegyzés:

 

Jégkorong. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com